QFH és un grup d’iniciativa ciutadana per la defensa del patrimoni històric i cultural de Quart de Poblet.

El coneixement històric és l’estudi de la realitat històrica “glocal”, quin n’és el contingut. Argumentarem, com assenyalen els estudiosos, que el contingut de la història és polític, institucional, cultural, econòmic, artístic, musical, etc. a la fi, social i per tant, el subjecte de la història són les societats. La Història, que pretén ser científica, comporta l’observació i la descripció (les quals estan condicionades per la teoria) però el seu objecte és esbrinar les lleis, les pautes, les coherències o disfuncions que expliquen les experiències i els canvis socials de cada moment.

Perdre els senyals d’identitat: els carrers, els arbres assenyalats, qualsevol edifici singular, qualsevol racó de la xarxa urbana identificables per tothom, etc. en desaparéixer deixen un buit considerable. El nostre poble que perdé el seu “aspecte físic” al llarg dels anys (el castell, l’ajuntament, etc.), no pot resistir-se a perdre la seua identitat.

El que vol ser un projecte digne amb pretensions concretes, arriba de la mà de les persones de “Quart fa Història”- l’AEHQ: un projecte que pretén la recuperació cultural del nostre poble des de la mirada acadèmica, científica, finalitat que a més d’impulsar, coordinar, fomentar i informar és sobretot la d’obrir la curiositat, moltes vegades dormida, de la ciutadania.

Un bon exemple de la línea que es vol encetar és la recent publicació en format digital de la Universitat-Ajuntament. Desitgem investigar i desitgem la implicació del personal investigador. També desitgem la ferma col.laboració de les persones de rellevància del nostre poble.

Els resultats de la feina realitzada per l’admirat i benvolgut cronista de la Vila, Sr. Amador Grinyó i Guzman i  En Ramón Segarra i Asensio (Fundador de QFH), entre d’altres, són un clar indicador de la consecució d’aquestes objectius, són una font d’estímul per continuar treballant d’una manera rigorosa, ordenada, planificada, consensuada i avalada.

QFH, Quart de Poblet 11 de Novembre de 2012.

QFH Membres